Er zijn behoorlijk veel spelers op de markt die zich druk maken om de koers van veel aandelen, maar waarom is dat eigenlijk?

De volatiliteit die we recentelijk in de markt hebben ervaren, is voor sommige beleggers zeer verontrustend. Helaas erkennen de beleggers die op de paniekknop drukken en die verkocht worden grote verliezen in hun portefeuilles alleen maar om zich te wenden tot beleggingen die als veiliger worden ervaren. Het feit is dat we ons geld investeren om op lange termijn een rendement te behalen dat hoger is dan de inflatie en dat ons helpt om onze koopkracht te behouden. Historisch gezien is contant geld de slechtste plek om te investeren op de lange termijn. In Nederland zien we de laatste tijd wel meer veranderen en kopen mensen veel ASML aandelen in de tech sector.

Verlies van investeringskapitaal in een volatiele markt

Volgens Fidelity Investments hebben beleggers die hun 401(k) deelnemingen verkochten terwijl de markt tussen oktober 2017 en maart 2018 crashte, en vervolgens aan de zijlijn bleven staan, hun rekeningwaarden tot juni 2019 slechts met ongeveer 2% zien stijgen, inclusief de bijdragen.

  • Dit in vergelijking met degenen die de balansen van hun rekeningen aanhielden en zagen stijgen met ongeveer 50%. In periodes van extreme volatiliteit zullen vermogensbeheerders hun klanten vaak vertellen dat ze moeten blijven belegd in plaats van te verkopen en grote verliezen in een wipmarkt op te vangen.

Het opbouwen van vertrouwen in uw strategie is een manier om te voorkomen dat u de fout maakt om hoog te kopen en laag te verkopen.

Het hebben van de mentale overtuiging om jezelf te vertellen dat je een zorgvuldig geplande portefeuille van hoge kwaliteit beleggingen hebt, gaat een heel eind in de richting van het doorkomen van de zwaarste dagen van de marktvolatiliteit. Als u niet zeker weet hoe u investeringen van hoge kwaliteit moet selecteren, raadpleeg dan een financieel manager of een geregistreerd beleggingsadviseur.

De vraag is; hoe bereikt u die gemoedstoestand? Het is niet gemakkelijk als u het type persoon bent dat de neiging heeft om knopen in uw maag te krijgen als de markt daalt. We schetsen hieronder enkele stappen die uw vertrouwen kunnen vergroten.

Het overwinnen van de Angst voor Volatiliteit

Een stap die u moet zetten om beter met de volatiliteit om te gaan, is ervoor te zorgen dat u over voldoende kasreserves beschikt voor een financiƫle noodsituatie die zich zou kunnen voordoen. Op deze manier bent u niet afhankelijk van uw portefeuille voor onvoorziene uitgaven en zal uw angstniveau lager zijn, wetende dat u uw beleggingen niet hoeft te verkopen wanneer ze in waarde zijn gedaald.

  • Zorg ervoor dat u een mix van beleggingen heeft die past bij uw risicotolerantie en tijdsbestek. Dit kan worden bereikt door na te denken over hoe u zich heeft gevoeld toen de markt in het verleden is gedaald.
  • Uw vermogensbeheeradviseur moet in staat zijn om u te voorzien van een tot nadenken stemmende vragenlijst die u een score zal opleveren wanneer u deze invult. De score op de vragenlijst zal een overeenkomstige assetallocatie hebben die u kunt gebruiken om de verdeling te bepalen die u zult hebben tussen aandelen, obligaties en contanten.

Als uw allocatie eenmaal is vastgesteld, houdt u zich er dan aan. Het is een goede gewoonte om uw activa regelmatig te heralloceren om uw risiconiveau gelijk te houden. Dit betekent dat een deel van de beleggingen die beter presteren zal worden verkocht (hoog te verkopen) om te kopen om aandelen te kopen in de beleggingen die minder goed presteren (laag te kopen z). Een interessant Nederlands aandeel om in de gaten te blijven houden zijn de DSM aandelen op Spaarbuidel, die koersen zitten in een flink stijgende lijn.

Er zijn nog andere manieren om te investeren in een goed bedrijf

Andere manieren om de volatiliteit af te dekken kunnen zijn via het gebruik van opties. Er kunnen twee eenvoudige strategieƫn worden toegepast. Een daarvan is de verkoop van gedekte call-opties tegen onderliggende aandelen of ETF-posities. Bij deze strategie verzamelt u (de verkoper van de optie) geld van een speculant (de koper van de optie) in ruil voor een overeenkomst om uw aandeel alleen te verkopen als het een bepaalde prijs bereikt (hoger dan waar het verhandeld wordt op het moment van de transactie).